«ЉУДИ ГОВОРЕ» , 17-18/ 2012

ШТА ДОНОСИ ДВОБРОЈ 17-18/ 2012 . ЧАСОПИСА «ЉУДИ ГОБОРЕ» ИЗ ТОРОНТА

Крајем децембра прошле године изашао је из штампе двоброј 17/18 на 320 страна, са српском и енглеском секцијом. Часопи садржи  следеће рубрике: Проза, Поезија, Есеј и крутика,  Са доајенима дијаспоре, Из пољске књижевности, Пети чин, Зарезивање у камену, Они који долазе, Језик и писмо, Прича о уметнику, Прећутана историја, Одјеци и полемике и Календар догађаја.

Овај број су уредили: Небојша Радић из Кембиџа, Жељко Продановић из Окланда, Доминика Гапска и Драгмара Новаковска из Познања, Антоније Батуран из Лондона, Александар Поповић из Београда, Миломир Никетић из Отаве и Никол Марковић, Анастазија Пронски-Стојановић, Радмило Вишљевац и Радомир Батуран из Торонта. Сарадници су писци, ликовни уметници и професори из читавог света, као и претплатници и читаоци часописа ”Људи говоре”.

У српској секцији, аутори поезије су: Предра Богдановић-Ци и Милош Јанковић из Београда, Николај Мишчевић из Пераста, Антоније Батуран из Лондона,  и Васа Михаиловић из Брандфорда; прозе: Никола Маловић из Херцег Новог и Душица Савић Бенгијат из Београда; есеја и приказа: Владета Јеротић, Милан Дачовић и Горан Бједов из Београда, Доминика Гапска из Познања и  Катарина Костић из Торонта.

Доајен дијаспоре у овом броју је Вонгара Б. Алијас Сретен Божић, родом из Миленкова код Тополе. О Божићу пише и разговора са њим Александар Петровић, професор Београдсог универзитета, који је и уредио ову рубрику. Изабрао је Вонгаров есеј ”Моћ поезије” и по један одломак из ронана ”Дингово легло” и ”Конопља”. Вонгар је до сада објавио 6 романа на енглеском језику код угледних америчких и енглеских издавача, све о Аборџинима и Србима, за које је добио престижне награде у свету. Романи му се тек сада преводе и објављују на српски језик.

Рубрику Из пољске књижевности уредиле су докторанткиње са Универзитета Позњан Доминика Гапска и Дагмара Новаковска, у коју су уврстиле текстове Вјеслава Ратајчак о Крашевском, Новаковске о реконструкцији мита и прозни одломак Владимира Одојевског.

Овога пута млади писци који долазе у часопис ”Људи говоре” су: Соња Ковачевић из Црвенке, Олга Чолић из Крагујевца, Јулија Пешић и Дарко Станковић ит Торонта, Милан Громов из Чачка и Наташа Миљуш из Београда.

Рубрику Језик и писмо овога пута смо уступили двема умним Српкињама из Никшића и Београда. Журналиста Биљана Живковић из Београда разговара о стању српског језика у Црној Гори са лингвистом проф. Јелицом Стојановић из Никшића.

Уметник у овом броју је сликарка Марина Гавански Зизис, а о њој пишу Миломир Никетић из Отаве и Ирвин Блок из Монтреала. О инспирацији, мотивима и квалитету слика ове монтреалске сликарке пуно ће вам рећи њених двадесетак репродукција које красе овај двоброј часописа ”Људи говоре”, међу којима су и портрети Николе Тесле и Новака Ђоковића. Рубрику Прича о уметнику уредио је Миломир Никетић.

У рубрици Прећутана историја доносимо предавање  академика Србољуба Живоновића о Јасеновцу и духовника Милуна Костића о Слободану Јовановићу.

У овом двоброју ”Људи” одјекују полемике Мира Микетића из Торонта о Ловћену без капеле и Његошу и Петра Милатовића Острошког из Бече о срљању Срба скудоумним путем: ”Европа нема алтернативу”.

Српска секција се завршава Календаром догађаја у Клубу ”Људи говоре” и списком Пријатељи часописа ”Људи говоре”.

У енглеској секцији су три рубрике: Literature, History i Fine Art. У рубрици књижевности су песме Васе Михаиловића из Бранфорда (САД), Антонија Батурана из Лондона (Енглеска) и прича Зорана Сиришког из Ваљева који пишу на оба језика. Есеј о нашем Аустрилијанцу Wongar B. илити Сретену Божићу пише Александар Петровић из Београда. Предавање академика Србољуба Живановића ”Jasenovac System Of Croatian Concentration Camps For Extermination Of Serbs, Jews and Roma – 1941/1945” које је одржао у Торонту прошле године и на српском и на енглеском, па смо га и објавили на оба језика. На енглеском смо објавили и чланак Ирвина Блок о нашој сликарки Марини Гавански Зисис који су објавиле и монтреалске новине “Gazette”. ”Људи” објављују на енглеском и списак њених најважнијих изложби.

Промоција овог двоброја биће 19. јануара у Торонту, око Савиндана у Виндзору, 8. марта у Отави и 9. Марта у Монтреалу. У промоцији ће учествовати више аутора из Америке, Аустралије и Европе. На овим промоцијама формираћемо ”Српко-канадску књижеву задругу”.

(Извор: Писмо гл. уредника часописа)

 

ЛеЗ 0003839  

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s