Из „Дневника бившег заводника“

(одломци)

Уторак, 12. 08. 2003.

Тамо где исказујем своју службеничку ревност  најбољи и најбистрији део дана

одлази у неповрат  у пословима тешким и продуктивним за добробит оних без крова над главом, тако да моје виртуелно магаре заостаје у ходу ка нижим падинама Парнаса.

Зашто пристајем? Зато, јер се од поезије не живи, јер смо земља сиромаштва, сиромашан смо народ ( свака част онима 5%), јер сви нешто пишу, а поезију су почеле писати чак и бабе. Јер су решења давно подељена и улоге додељене, комунисти су то лепо смислили, а ко није умео са њима није се снашао. И није се пео на хрбат испразном добу, низ длаку пузећи. Камелеонски начин живљења постао је већински поглед  на живот. А празна чаура демократије котрља се улицом и звечи.

Кафански сепареи, тајне седнице, ротар клубови, масонерија, бижутерија, сила која устоличује правду, правда  која тетоши силу. Академске ауре и венци за поклоништво и приврженост „идеји“. А увек се нађе мало талента и покоје „делце“ као алиби тајном и вечном удвориштву сили, оних што себе називаху дисидентима. Ко је, уосталом, могао да буде Уредник нечега, писац од имена, ако није био члан комунистичке секте?

Данас, њихова деца и унуци, лепо одевени и у“ тренду промена“ устоличили су се свуда: на зеленој пијаци, на телевизији, филму, естради, новинама, буџетским установама, књижевним друштвима, етц.

Па кад је тако, а јесте, окрени се и пођи на супротну страну. Сам. На страну одакле „пуше вјетар самства“.

 

 

###

 

 

 

 

Недеља, 17 август `03  ( јутро )

 

 

После грозне суботе овај благдан долази као душељубље, као исцељење. Од напада малокрвности Бог је спасао Радулку, наочиглед сина и мужа. Да ли је живот постао претешки терет изгубив оне вредности које га красе све оне ђинђуве и прстења што о његов врат и прсте  бесе филозофи и песници? Тридесетогодишња моја дружбеница да ли може, макар у сну, наћи смирења и спокоја? Сада спава. Дете које је три године било монахиња у манастиру Девич код покојне тетке, Игуманије Параскеве, чија је једна рука била блистави мач против некрста и неправди. Сада то манастирско сестринство

„чува“ КФОР, чува од оних што пре неки дан калашњиковима устрелише српску децу на плажи. Увек сам питао себе у самоћама које ми дају снагу, да ли сам и чиме  заслужио то божије доброчинство те је упутило ову жену у мој живот да му дарује смисао постојања. Жену која је инкарнација смерности, скромности и привржености оним највећим, често заборављеним вредностима српског бића. Насупрот врисци, њакању, блејању, сплеткама и самохвали бездушних којима је новац једини разлог постојања у блудној заслепљености телесних уживања.

 

 

###

 

 

Недеља, 17 август  ( вече )

 

 

Нико не долази, нико не одлази, ништа се не дешава. Читао Аницу Ребац и Маргерит Јурсенар. Ево цитата:

– Алхохол отрежњава. После неколико гутљаја коњака не мислим више на тебе“ или

– Нећу се убити. Мртве пребрзо заборављамо.“ ( Јурсенар )

 

– Оно што је осећао стари Гете и болесни Ниче, оно у шта се труди да верује и да увери учитељ живота у Мановој књизи, то не може да осети и поднесе ученик : дионисијску тајну преображеног постојања.“ ( А. Ребац )

 

Тринаест година млађа од Анице, Маргерит је имала привилегију дужег боравка на земљи. Обе ове изврсне жене може се рећи да су живеле заједно као две паралелне линије које се негде у бесконачности секу. И обе пиле  амброзију духа  са врха Олимпа и дисале трезвени ваздух Хеладе.

Обучавам себе да легнем раније, јер устајем врло рано, али тешко да се подвргнем сто посто тој врсти јоге. Увек се испречи неко трећи, поред поменутих госпођа, неко ко из

полица вири и као да каже: Приђи ми, избави ме од мртвих.

 

###   (………………….)

Миленко Д Јовановић ДНЕВНИК  БИВШЕГ  ЗАВОДНИКА,

ЕТХОС – Београд, Браће Срнић 5, Тираж 300.  – Година 2004

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s