Kako izbeći ARMAGEDON / Slobodan Čvorović

„KAD BI LJUDE VEZIVALO ČOJSTVO ,
NE BI IH RAZDVAJALA VJERA“.
Narodna poslovica
 
 „Kutura srca je nešto što je današnjem svetu veoma potrebno“

a)

Ne-komunikacija, ne-spoj htenja, navika, ideja, ne-razumevanje, međusobno, sebe, vesti – svaka za sebe, valerima nasilja, zahtevaju, pažnju…

Komunikacija energija- frekvencija duše, predstavlja nove vidove energija za razliku od života ospoljenih u svakom, materijalnom pogledu. Kombinatorike materijalnih zamenom za energije duševnih.
Potekst slobodnog divljenja i Radosti Rada, nagoni impresionistu da “Obogo-čoveči” prirodu. Tako i u svim drugim odnosima…Dominacija duševne umesto materijalne komunikacije…

Rascepljenje energija / kako ih spajati, potraga za drugim (rezervnim, nenasilnim egom, nivoima samoosvešćenja…)

 

uvod

U predgrađu rođenog grada, suočen je sa utešno-šizoidnom situacijom!? Grad u kome je rođen, postajao svestan prostora, doživljaja, smatrao ga „svojim“; danas u njemu, bez ičega „svog“.
Život na fluidnoj mentalnoj ravni. Sve mu je poznato, sve zna i ništa nije „njegovo“ osim bojenih uspomena. One ne bole ako se veruje da one i jesu staza života koju bojimo svojim osećanjem „po izboru“. To što smo sada u materijalno boljoj ili goroj situaciji, ne može da uzdrma uspomene…Živi se i sa poznatim, toplim energijama prostora i događaja; ulica, škole, ustanova, neba, poznanstava, doživljaja…koji vas onda a i danas,  utešno oblikuju. Od Vas zavisi…
Opstaje već godinama. On je jedan od umetnika kome je nemoguće zatvoriti energiju duha-duše i ona se promalja sa znanjem koje mora da se izgovori, ispeva, iskaže, oslika…nađe razumljivu formu.
Prvo što je kao svaki umetnik-intelektualac, želeo-mogao da čini, odnosilo se na pokušaje ispravki međusobnih odnosa? Ispunjavao u stvari osnovni zadatak umetnosti. Osvešćenje prostora oko sebe, ljudi, sebe samog, sredstvima duše i duha – bojom, tonom,  melodikom reči…Razbijao, nesvesno, tzv. negativnu energiju koja se kao grip širila i u raznim valerima širi prostorom. Jedna ne tako davna analiza navodi da je Srbija po depresivnom raspoloženju stanovnika, na uzornom drugom mestu u Evropi i prati u stopu Francusku! Jedan profesor, čak, izjavljuje da je i bolje u domaćoj atmosferi kriti uspehe da ne bi zle sile – od zavisti preko sabotaža, nelegalne konkurencije, itd…doznale šta se i kako  ovde u Srbiji, zemlji poznatih kontraverzi, uspešno radi…!?
Kao i svaki navedeni opismenjeni predstavnik ili poslenik – pridodat trećepozivnom kultur. „intelektual. korpusu“, tako je i polu-poznati umetnik bez metafore, krenuo u pre-ispitivanje zamršene stvarnosti rođenog prostora, ulica Beograda, namrštenog komšiluka…
Zadatak koga svaki prosečni novinar podgreva, zanimljivosti stalne radi i tiraža, jeste – zašto se danas i ovde, sve tako lenjo, mučno i sporo dešava, to što se u stvari ništa ne dešava!? Ne živi se ovaj momenat.
Začepljen je svim vidovima nedoživljenih, zakopanih, izneverenih najnežnijih osećanja; njihovim uspomenama koje se teško praštaju…Nada i Vera idu „korak napred, dva koraka nazad…“. Mediji trube li trube i priklanjaju se politici koja se vrti mravljim koracima oko sebe same.
Prazan prostor između dve konferencije, dva događaja od „opšteg značaja“ ispunjava se nemoćnim, benignim reportažama – kako živi, peva, zabavlja se, gleda, uživa ili se muči u raznim valerima, čovek „našeg podneblja“. Život je postao kontrolisana medijska virtualija. Teatri više –manje štrajkuju, svi manje – više štrajkuju, jer nedostaje osnovno: smisao i dobra volja.
I onda umetnik shvata da umetnost, verovali ili ne, pravi tzv. energetski balans svekolikom civilizacijskom ne-uspenju; formuliše i zaustavlja obezdušenje. Bira u stvari, drugačiji, oljuđeniji put sa svim ličnim uspenjima i padovima.
Umetnik nikad ne zna koliko ima godina i para. I to ga čini večnim…

(odlomak iz istoimenog tukopisa)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s